Sarek

Även du kan bestiga Kebnekaise!

Kebnekaise är, som de flesta vet, Sveriges högsta bergstopp, och en del av det så kallade Kebnekaisemassivet i Lappland.

Namnet Kebnekaise är av samiskt ursprung (lulesamiskt) och är en sammansättning av två samiska ord:
Giebnne, som betyder kittel
Och
Gájsse, som betyder spetsig bergstopp

Hela Kebnekaisemassivet är ett triangulärt område, som avgränsas från resten av det omgivande landskapet, av tre stora dalgångar. Dessa dalgångar heter Ladtjovagge, Tjäktavagge och Vistasvagge.

Kebnekaise i sig har faktiskt två olika toppar, som ofta bestigs: sydtoppen och nordtoppen. Sydtoppen består även delvis av glaciär, och har därför ändrat höjd flera gånger genom åren. Idag beräknas sydtoppen vara 2 104 meter hög, medan nordtoppen, som är kal och saknar glaciär, endast är 2 060 meter hög.

Precis vid Kebnekaises fot finns Kebnekaise fjällstation, som används som bas när man ska bestiga Kebnekaise. Här är det även möjligt att skaffa sig en guide om man föredrar en guidad tur, och inte vill ge sig ut på egen hand.

Sydtoppen av Kebnekaise passar även nybörjare, så att bestiga Kebnekaise är på sidsidan säkert för alla. Nordtoppen är dock mer krävande att bestiga, och detta kan endast göras av väldigt fjällvana och klättringsvana personer.

Det finns två obemannade fjällstugor nära Sydtoppen.


Beställ nyhetsbrev
Namn:
Din e-post: