Sarek

Jokkmokk - storstaden i regionen

Jokkmokk är en liten kommun med svenska mått mätt, men mäter man med de mått som gäller i Lappland är det en stor stad. Dels till arealen, det är nämligen Sveriges näst största kommun till ytan, och dels för att det är en större tätort än de flesta andra i området.

Kommunen har 5 305 invånare (2007), och själva tätorten Jokkmokk har funnits ända sedan 1600-talet, och även den riksberömda marknaden Jokkmokks marknad har hållts sedan 1605. Jokkmokks marknad hålls fortfarande varje år, i februari, och är den tid då flest turister besöker kommunen. Det exakta datumet för Jokkmokks marknad kan variera från år till år.

Själva ordet Jokkmokk är samiska, precis som så många andra ortsnamn i området, och betyder bokstavligen "älvkrök".
Förutom Jokkmokk är de största tätorterna i kommunen Vuollerim och Porjus.

Om du ska flyga till Jokkmokk måste du flyga till Luleå och sedan ta dig vidare därifrån. De flesta bilar därför istället till orten. Man kan även flyga till Gällivare flygplats, som ligger 100 kilometer ifrån Jokkmokk, men det går inte lika många flyg till Gällivare som det gör till Luleå.

Runt om i Norrbotten finns det flera busslinjer, från flera olika orter, som går till Jokkmokk. Kontakta Länstrafiken i Norrbotten för mer information.

Det finns även en liten flygplats i själva Jokkmokks kommun, som heter Arctic Circle Airport, men endast chartrade plan flyger hit.

Inlandsbanan trafikerar Jokkmokk via tåg på sommaren.

Det finns gott om övernattningsmöjligheter i kommunen. Jokkmokk Camping Center ligger tre kilometer från Jokkmokks tätort, likaså Skabram Stugby. Det finns även flera hotell i kommunen: Highland Hotel i Vuollerim, Hotel Jokkmokk, Gästgiveriet i Vuollerim, samt Hotell Gästis.


Beställ nyhetsbrev
Namn:
Din e-post: